Waarom onderhoud

Padel onderhoud

Waarom is onderhoud van een padelbaan zo belangrijk.

Padel is van oorsprong een snelle, zeer bewegelijke racketsport met de oorsprong in zuiderlijke landen waar we met een heel ander klimaat te maken hebben dan ons Nederlandse weertype.

Ons vaak regenachtig en vochtig weerbeeld zorgt ervoor dat de kunstgrasmat langere tijd toch wel behoorlijk nat in de kooi ligt.

Op zich geen probleem zou je zomaar denken, een kunstgras tennisbaan ligt toch ook in de open lucht!, inderdaad niks is minder waar, echter, de kooi bestaande uit deels glaswanden, zorgt er in grote mate voor dat er geen windverplaatsing in de kooi komt.

Hierdoor droogt de mat veel trager dan een tennisbaan, en kunnen er zowel mossen als ook algen ontstaan in de mat.

Laat nu de combinatie van een korte dicht op elkaar geweven vezel en het zonnetje op de glaswand ervoor zorgen dat er een broeierig klimaat ontstaat in de kunstgras mat.

Door deze broei wordt de bij uitstek optimale conditie voor algengroei gecreƫerd.

Zaak is dus om of deze algengroei te voorkomen, te behandelen, en met onderhoud te verwijderen.

Dit is 1 goede reden om onderhoud uit voeren, de 2de reden ook niet onbelangrijk, is het snelle spel, vaak rond dezelfde posities in de kooi gespeeld.

Door de snelle bewegingen en het draaien van de voet, zal de zandkorrel waarmee de mat gevuld is, langzaam afslijten. Het pulver dat hierbij vrijkomt verdwijnt met elke regenbui langzaam een beetje dieper de mat in. Hierdoor ontstaat op een gegeven moment een verharde laag in de kunstgrasmat. Deze verharde laag, ook wel verstening genoemd, zal er op een gegeven moment voor zorgen dat de waterdoorlatendheid van de baan zal verminderen.

Ja u raadt het al!

Een niet goed doorlatende kunstgrasmat, zal ervoor zorgen dat de baan nog langer nat blijft, en inderdaad, nog meer alg en mosgroei ontstaat!

De hoofdreden voor gedegen onderhoud is dus niet alleen omdat de baan er dan mooi uitziet, maar om de bespeelbaarheid en levensduur van de kunstgrasmat in stand te houden.

Om de mat van uw padelkooi in optimale conditie te houden, word dan ook geadviseerd om 2 keer per jaar het groot onderhoud te laten uitvoeren.

Hoe wij het groot onderhoud voor uw padelkooi uitvoeren, kan u hier lezen.